VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

arrow&v
Македонија

МЗШВ: Нови рок за поднесување на барања за субвенции во земјоделството по Програма 2020

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги информира сите земјоделски стопанства дека донесен е нов рок за поднесување на барања за директни плаќања. Новиот рок е донесен од страна на Владата на Република Северна Македонија а е утврден согласно дополнетата Уредба за директни плаќања.

Cyber Green Market News

Ова значи дека сите земјоделци кои во претходниот рок не успеале да поднесат барања за директни плаќања за 2020 година, истото ќе може да го сторат веќе од денеска па се до 30- ти септември.

Барањата за добивање на финансиска поддршка како и претходните години и овој пат се поднесуваат по електронски пат, самостојно од страна на барателите со регистрирање во системот на веб страна на Агенцијата www.ipardpa.gov.mk.

Земјоделците кои не знаат сами да поднесат барања или имаат потреба од помош при создавање на електронски барања, можат да се обратат во Подрачните единици на Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство.

При тоа, апликантите треба да го запазат новиот дополнителен рок и при поднесување на барањата да проверат дали во барањата ги пријавиле сите култури кои ги одгледуваат и дали им се впишани сите мерки за кои бараат финансиска поддршка. Доколку некој од земјоделците увидат дека направиле пропуст или пак ако увидат потреба од измена заради не соодвествување со фактичката состојба, барањата може да го повлечат или да го изменат во рок од 30 дена од денот на поднесувањето.


Агенцијата заедно со Владата и МЗШВ, и понатаму ќе продолжат да креираат мерки и политики кои ќе влијаат земјоделството да се развива и модернизира. Преку креирање на позитивни мерки како и досега, ќе се создаваат услови за намалување на производните трошоци и зголемување на домашното земјоделско производство.

А. Г.

МЗШВ: Нови рок за поднесување на барања за субвенции во земјоделството по Програма 2020

Македонија

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги информира сите земјоделски стопанства дека донесен е нов рок за поднесување на барања за директни плаќања. Новиот рок е донесен од страна на Владата на Република Северна Македонија а е утврден согласно дополнетата Уредба за директни плаќања.

Денови на македонски мед во Скопје: Пчеларите бараат медот и пчелите да се заштитат со закон

Македонија

Медот денес се повеќе се користи како лек, отколку како храна. Трошиме само 700 грама годишно по глава на жител, за разлика од Германија која троши девет килограми или Јапонија 16 килограми по глава на жител. Затоа, неминовно е да го смениме однесувањето и да го прифатиме медот како значаен животен продукт во исхраната.
Ова е пораката од 16. „Денови на македонскиот мед” што традиционално се одржува на улицата „Македонија” во центарот на Скопје.

Преспанското езеро сега е длабоко само 15 метри, а подлабоките слоеви губат кислород

Македонија

Министерот за животна средина Насер Нуредини кажа дека се формира тело за спас на езерото, во кое претставници ќе имаат Македонија, Албанија и Грција

МЗШВ: Разговорите со лозарите и винарските визби добија правна рамка

Македонија

Вчера Владата на Република Северна Македонија, донесе одлука со која, разговорите со лозарите и винарските визби добија и правна рамка.

1350 ПОСЕТИ ОД РУСИЈА

Свет

ЕЗП во изминативе 30 денови од Русија (како главен пазар за извоз на македонските земјоделски производи) имаше 1350 посети.

АХВ: Почна кампањата за благосостојба на работните коњи

Македонија

Парични и затворски казни се предвидени за сопствениците кои несоодветно ги третираат коњите, ги измачуваат и ги оптоваруваат повеќе од она што физиолошки можат да издржат, рече денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов. Најавувајќи го почетокот на кампањата за заштита на коњите и за подигнување на јавната свест за нивно правилно чување, одгледување и користење, Атанасов истакна дека изминатите години биле доставени голем број претставки од невладини организации и од граѓани за негрижа и несовесно однесување.

Агрометеоролошка состојба

Македонија

Состојба на земјоделските култури во Република Македонија и агрометеоролошка прогноза за периодот после 18.09.2020 год.

© 2019 Cyber Green Market LLC